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(커피리뷰) 볼리비아 로스 로드리게스 무산소 발효 68H - 로스터릭

(커피리뷰) 볼리비아 로스 로드리게스 무산소 발효 68H - 로스터릭
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(커피리뷰) 볼리비아 로스 로드리게스 무산소 발효 68H - 로스터릭

2022. 8. 1. 17:58
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(커피리뷰) 볼리비아 로스 로드리게스 무산소 발효 68H - 로스터릭

(Coffee Review) Bolivia Los Rodriguez Anaerobic 68H - Roaster Rick

 

#블루베리 #와이니 #졸인 설탕

#Blueberry #Winey #Caramelized sugar

 


 

원두 정보

 

 

원두 구입처
Seller
로스터릭
Roaster Rick
원두 단가
Bean Price
₩15,000 (220g)
생두 수입사
Green Bean
Importer
커피 리브레
Coffee Libre
생두 단가
Green Bean
Price
₩28,000 (1kg)
농장/주
Farmer
로스 로드리게스
Los Rodriguez
생산고도
Altitude
1,600 ~ 1,700m
품종
Variety
부르봉
Boubon
가공방식
Process

무산소 발효 워시드 (68시간)
Anaerobic/Washed (68H)
수확시기
Crop Year
2022
로스팅 배전도
Roast
약배전 (1차 크랙 절정 배출)
Medium (after the climax 1st cracks)
     

 


 

원두 이야기

 

 

핀카스 로스 로드리게스의 역사는 커피에 대한 열정을 쫓던 창업주이자 전 은행원인 페드로 로드리게스에 의해 35년 전 시작됐습니다. 그는남미의 커피 생두를 수출하는 커머셜 기업으로 시작하여 볼리비아 스페셜티 커피 분야의 위대한 개척자 중 한 명이 되었습니다. 그는 딸 다니엘라와 아들 페드로 파블로와 함께 커피 수출 기업인 아그리카페(Agricafe)를 운영하였고, 2012년 아그리카페는 융가스(Los Yungas) 카라나비(Caranavi) 지역에 있는 농지를 구입하여 마침내 커피 농부의 꿈을 실현하게 되었습니다. 그리하여 현재 그는 카라나비 지역의 8개 농장과 사마이파타(Samaipata) 지역의 4개의 농장을 운영하는 커피 농부이자 사업가로 활동하고 있습니다.

 

The Fincas Los Rodriguez's journey began 35 years ago when founder and former banker Pedro Rodriguez pursued his passion in coffee. Initially starting out as a commercial enterprise, Pedro went on to become on of the pioneers of specialty coffee in Bolivia. Pedro owns and operates an export company called Agricafe with his daughter Daniela and son Pedro Pablo. In order to grow volumes, in 2012 Agricafe acquired land in Caranavi, Los Yungas with their dream of starting their own farm, Finca La Linda. They now own a total of 12 farms, 8 in Caranavi and 4 in Samaipata.

 

 

그는 앞서 말했듯 약 30년이 넘는 시간동안 커피와 함께 일하고 있습니다. 그럼에도 황금빛 음료(golden beverage)에 대한 그의 열정은 전혀 식지 않았으며, 오히려 해마다 늘고 있는 것만 같습니다.. 그는 자신의 농장뿐만 아니라 로컬 커피 생산자들을 다양한 방법으로 지원하고 긴밀한 관계를 유지해나가고 있으며, 이렇게 본인의 일에 있어 끊임 없이 배우고 발전해나가는 그의 모습은 많은 이들에게 본보기가 되고 있습니다. 특히, 그는 솔 드 라 마냐나(Sol De La Mañana)라는 사회적 프로그램을 만들어 로컬 커피 생산자들에게 관련 정보와 자원을 제공하는 등 지속가능하고 건강한 커피농장을 가꿀 수 있도록 돕고 있습니다. 그는 큰 사회적 책임감을 가지고  지역사회가 번영하고, 지역 사람들이 그들의 아이들에게 더 나은 미래를 제공하기 위하여 이 프로그램을 운영하고 있습니다.

한편, 2012년부터 시작된 그의 커피 농장 또한 그의 지속적인 노력을 통해 높은 품질과 신뢰를 쌓으며 많은 이들에게 본보기가 되고 있습니다. 특히, 2017년 서울에서 열린 세계 바리스타 챔피언십(World Barista Championship)에서 일본인 바리스타 미키 스즈키(Miki Suzuki)가 그가 재배한 커피를 이용해 2위를 차지하면서 그는 그간의 노고에 대한 보상을 받았습니다.

 

Pedro has been connected and working with coffee for over 30 years now. His passion for the golden beverage has been growing as years go by. He is an example to follow as he never rests or stops to develop and learn. He has been working closely and supporting local coffee producers in various ways. By creating a social program called Sol De La Mañana he is helping producers gain information, resources and proper support to learn sustainable practices for developing a healthy coffee farm. Pedro feels social responsibility to continue his project to help local people and communities prosper better and provide a better future for their children.

Pedro’s farms are an example of high quality and perfection which he has been able to achieve through continuous hard work and creation of respectful and meaningful relationships. In 2017 Pedro’s hard work has been rewarded when Japanese barista Miki Suzuki came in second place at the World Barista Championship in Seoul, using coffee grown by Pedro.

 

 

로스 로드리게스 농장은 라 파스(La Paz)주의 카라나비(Caranavi) 근처 융가스(Los Yungas)와 산타크루즈(Santa Cruz)주의 사마이파타(Samaipata)지역에 위치하고 있습니다. 융가스는 볼리비아의 전통적인 커피 산지로, 사마이파타는 와인 생산지로 많이 알려져 있습니다.

19세기 후반까지 볼리비아의 토지는 부유한 소수 가문이 소유하여 농사를 짓는데 거의 사용되지 않았으나 볼리비아의 농작물 생산과 새로운 농지 개발을 위한 정부의 토지 개혁으로 지역 생산자들에게 8~10ha씩 분할 할당되었습니다. 그러나 볼리비아가 상업적 판매를 위한 커피 생산을 시작한 지는 약 60년 밖에 되지 않았으며, 생산 초기에는 커피 농장을 자연의 손에 맡기고, 수확기에체리를 수확하는 매우 전통적인 방식으로 운영되었습니다.

볼리비아의 커피 수확은 6~11월 사이이며, 안데스 산맥의 열대 기후와 높은 고도는 아라비카 품종 재배에 훌륭한 테루아(terroir)를 제공해 주고 있습니다. 이러한 훌륭한 테루아를 배경으로 최근에는 볼리비아에서도 정확한 공정, 선별적 수확, 통제된 건조 방식 등을 적용하여 지난 몇년간 국제 시장에서 점차 두각을 나타내고 있습니다.

 

The Los Rodriguez farms are situated in the ‘Los Yungas’ region around Caranavi, La Paz department, and Samaipata, Santa Cruz department. Los Yungas is the main traditional coffee growing region of Bolivia, while Samaipata is typically known for its wine production.

Until the late 19th century, land in Bolivia was owned by wealthy families and barely used for farming but after a reformation by the government in order to increase production in Bolivia and develop new regions, the land was divided and given to local producers, assigning each of them around 8-10 ha. However it was not until around 60 years ago that Bolivia started with commercial coffee production. In that time, coffee farms were managed in a very traditional way, meaning that producers would leave the farms in natures’ hands and only act during harvest season to pick cherries.

Bolivia’s harvest is between June and November, while the tropical climate and high altitude from the Andes range provides an excellent terroir to cultivated arabica. These optimum conditions when paired with a correct process, selective picking, delicate and controlled drying, and an offset harvest time, has enabled Bolivia to stand out on the international market for the past years.

 


 

후기

 

이번 달 먹을 원두 중 하나로 로스터릭의 '볼리비아 로스 로드리게스 무산소 발효'를 구입했습니다. 100g 당 약 7,500원으로 믕스터리 사료급 원두보다는 다소 비싸지만, 믕스터리인만큼 생두가격에 맞춰 비싸지는 것이니 믿고 구입했습니다. 사실, 무산소 발효라는 가공방식과 와이니 노트라는 정보를 보고 발효취나 장맛이 날까봐 구입을 많이 고민 했습니다. 후기도 찾아보기 어려웠지만, 작년 로드리게스를 너무 맛있게 먹은 기억이 있어 무산소 발효 재도전이라 생각하고 구입했습니다.

 

 

7월 24일에 온라인 주문하였고, 바로 다음날인 25일 로스팅 및 발송(CJ대한통운)을 해주셨습니다. 그리고 26일 수령하였습니다. 로스 로드리게스와 함께 '에티오피아 게뎁 우리 G1 워시드'와 '콜롬비아 마운틴 워시드 디카페인'을 주문했는데, 서비스 원두(과테말라 아키테낭고 핀카 라 유니온 워시드)를 100g이나 더 보내주셨습니다.

 

 

 


 

브루잉 노트

 

장비
Tools
Helor 101 (36 clicks)
Aeropress
원두 양
Dose
20g
물 온도
W.Temp.
90℃
물 양 및 추출시간
W. Weight & Brewing Time
  50(~30s) - 100(~1:30s) - Press (~1:50s) - add 100
노트
Cup Note
시음 전 : 블루베리, 블랙베리
시음 후 : 와인 산미, 졸인 설탕
Before tasting : Blue&Black berries
After tasting : Winey(acidic), Caramelized sugar

 


 

참고

Reference

 

https://smartstore.naver.com/rick

 

로스터릭 : 네이버쇼핑 스마트스토어

Rick 의 원두상점

smartstore.naver.com

 

https://coffeecollective.dk/

 

Visiting the Coffee Farm, Finca Los Rodriguez in Bolivia

Fincas Los Rodriguez is located in Caranavi, Bolivia. The nature, culture and people of this region are impressive, just like their coffees are astounding. Fincas Los Rodriguez consist of seven different farms or lots of land, all owned by the Rodriguez fa

coffeecollective.dk

 

https://88graines.com/

 

Los Rodriguez Farms — 88 Graines

Pedro’s farms are an example of high quality and perfection which he has been able to achieve through continuous hard work and creation of respectful and meaningful relationships. In 2017 Pedro’s hard work has been rewarded when Japanese barista Miki S

88graines.com

 

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